Основні заходи з оптимізації якості життя дітей та підлітків з ожирінням
Ключові слова:
якість життя, діти, ожиріння, заходи, середовище, медичне обслуговуванняАнотація
Мета роботи — визначити заходи з оптимізації якості життя дітей та підлітків з ожирінням на підставі аналізу основних аспектів цієї проблеми серед дитячого населення.
Матеріали та методи. Оцінювали якість життя дітей з ожирінням віком від 9 до 17 років, вивчали поширеність, чинники ризику розвитку надлишкової маси тіла й ожиріння, якість медичного обслуговування хворих дітей віком від 6 до 17 років та аналізували загальносвітовий досвід щодо проблеми дитячого ожиріння.
Результати та обговорення. Основні напрями оптимізації якості життя дітей та підлітків з ожирінням — це зміна стереотипів і середовища, які сприяють виникненню ожиріння, та покращення якості медичного обслуговування дітей із цим захворюванням. Для реалізації заходів щодо усунення несприятливих чинників середовища проживання в практиці необхідно, щоб на основі законодавчих актів і стратегій на рівні держави були узгоджені дії і вироблена спільна тактика вирішення проблеми. На підставі цього мають бути прийняті відповідні адміністративні рішення щодо контролю маркетингової діяльності та розроблені рекомендації для всіх структур і організацій, пов’язаних зі сферою харчування, торгівлі, плануванням і облаштуванням територій, прилеглих до дитячих закладів, із забезпечення середовища, яке сприятиме здоровому способу життя. Необхідна участь таких структур, як органи місцевого самоврядування, загальноосвітні установи, громадські організації та лікувальнопрофілактичні установи всіх рівнів. У статті наведено пріоритетні заходи з вирішення цієї проблеми в межах діяльності цих структур.
Висновки. Поєднання зусиль різних сторін, які стосуються проблеми дитячого ожиріння, і реалізація комплексних заходів сприятимуть поліпшенню якості життя та адаптації дітей із цією патологією в суспільстві.
Посилання
A framework for implementing the set of recommendations on the marketing of foods and non-alcoholic beverages to children. — Geneva: World Health Organization, 2012.
Bean МК, Mazzeo SE, Stern M et al. A values-based Motivational Interviewing (MI) inter-vention for pediatric obesity: study design and methods for MI Values. Contemp Clin Trials. 2011;32(5):667-674.
Dietz WH, Baur LA, Hall K et al. Management of obesity: improvement of health-care training and systems for prevention and care. Lancet. 2015;385:2521-2533.
Ebbeling CB, Feldman HA, Chomitz VR et al. A randomized trial of sugar-sweetened beverages and adolescent body weight. N Engl J Med. 2012;367:1407-1416.
Griffiths LJ, Parsons TJ, Hill AJ. Self-esteem and quality of life in obese children and adolescents: a systematic review. Int J Pediatr Obes. 2010;5(4):282-304.
Hawkes C, Smith TG, Jewell J et al. Smart food policies for obesity prevention. Lancet. 2015;385:2410-2421.
Huang TTK, Cawley JH, Ashe M et al. Mobilisation of public support for policy actions to prevent obesity. Lancet. 2015;385:2422-2423.
Lake A, Townshend T. Obesogenic environments: exploring the built and food environments. J R Soc Promot Health. 2006; 126:262-267.
Litwin SE. Childhood Obesity and Adulthood Cardiovascular Disease: Quantifying the Lifetime Cumulative Burden of Cardiovascular Risk Factors. J Am Coll Cardiol. 2014;64:1588-1590.
Lobstein T, Jackson-Leach R. Estimated burden of paediatric obesity and co-morbidities in Europe. Part 2. Numbers of children with indicators of obesity-related disease. International J of Pediatric Obesity. 2006;1:33-41.
Lobstein T, Jackson-Leach R, Moodie ML et al. Child and adolescent obesity: part of a bigger picture. Lancet. 2015;385:2510-2520.
McPherson NO, Fullston T, Aitken RJ, Lane M. Paternal obesity, interventions, and mechanistic pathways to impaired health in offspring. Ann Nutr Metab. 2014;64:231-238.
Neumark-Sztainer D, Bauer KW, Friend S et al. Family weight talk and dieting: how much do they matter for body dissatisfaction and disordered eating behaviors in adolescent girls? J Adolesc Health. 2010;47(3):270-276.
Pediatr ResMiller AL, Lee HJ, Lumeng JC. Obesity-associated biomarkers and executive function in children. Pediatr Res. 2015;77:143-147.
Pizzi MA, Vroman K. Childhood obesity: effects on children’s participation, mental health, and psychosocial development. Occup Ther Health Care. 2013;27:99-112.
Popkin BM, Hawkes C. Sweetening of the global diet, particularly beverages: patterns, trends, and policy responses. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015.
Ruyter JC, Olthof MR, Seidell JC, Katan MB. A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. N Engl J Med. 2012;367:1397-406.
Taner Y, Törel-Ergür A, Bahçivan G, Gürdag M. Psychopathology and its effect on treatment compliance in pediatric obesity patients. Turk J Pediatr. 2009;51(5):466-471.
Tsiros MD, Olds Т, Buckley JD et al. Health-related quality of life in obese children and adolescents. Int J Obes (Lond.). 2009;33(4):387-400.
UNICEF, WHO, World Bank. Levels and trends in child malnutrition: UNICEF-WHO-World Bank joint child malnutrition estimates. — UNICEF, New York; WHO, Geneva; World Bank, Washington DC: 2015 (1).
Van Vlierberghe L, Braet C, Goossens L et al. Psychological disorder, symptom severity and weight loss in inpatient adolescent obesity treatment. International J of Pediatric Obesity. 2009;4(1):36-44.
Zeller MH, Modi AC. Predictors of health-related quality of life in obese youth. Obesity (Silver Spring). 2006;14(1):122-130.