Промоція здоров’я та харчовий статус підлітків великого промислового міста

Автор(и)

  • Г. М. Даниленко ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», Харків, Ukraine http://orcid.org/0000-0001-7086-2720
  • О. Г. Авдієвська ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», Харків, Ukraine http://orcid.org/0000-0001-5764-5254

DOI:

https://doi.org/10.30978/UJPE2021-4-27

Ключові слова:

промоція здоров’я, харчовий статус, індекс маси тіла, харчова поведінка, підлітки

Анотація

Мета роботи — обґрунтування шляхів промоції здоров’я учнів закладів загальної середньої освіти, на підставі визначення харчового статусу з урахуванням індексу маси тіла (ІМТ) підлітків великого промислового міста.
Матеріали та методи. Дослідження ґрунтується на поперечному зрізі популяційного опитування, проведеного у період з квітня до травня 2019 р. з використанням опитувальника (АС № 92695-2019 «Методика оцінки впливу близького соціального оточення на суб’єктивне сприйняття власного здоров’я підлітками»).
Результати. Досліджено 1191 пацієнта віком 11—16 років. Споживання продуктів харчування оцінювали за частотою споживання протягом 1 міс, ІМТ — за стандартними показниками фізичного розвитку (SDS) ВООЗ. Установлена щоденна частота споживання цукерок (8,03 ± 0,78) %, тістечок і здобних виробів — (5,8 ± 0,68) %, м’яса — (14,54 ± 1,02) %, ковбас — (7,62 ± 0,76) %, риби — (2,61 ± 0,46) %, молока — (11,21 ± 0,91) %, свіжих овочів — (19,9 ± 1,15) %, свіжих фруктів — (19,45 ±  1,14) %, майонезу, соусів та кетчупу — (5,47 ± 0,65) %, фастфуду — (1,12 ± 0,30) %, вуличної їжі (пиріжки, хот-доги) — (0,81 ± 0,26) %, снеків (чіпси, сухарики) — (1,84 ± 0,38) %, сухих макаронів «Мівіна» — (1,43 ± 0,34) %. За ІМТ (5,3 ± 0,64) % підлітків мали виснаження (< ‒2SDS), (13,6 ± 0,99) % — недостатню масу тіла (‒1…‒2SDS), (77,8 ± 1,2) % — нормальну масу тіла (± 1 SDS), (2,7 ± 0,46) % — надмірну масу тіла (+1—2 SDS), (0,58 ± 0,22) % — ожиріння (> +2SDS).
Висновки. Промоція здоров’я та формування навичок здорового способу життя серед молоді мають бути першочерговими завданнями. Слід приділити більше уваги формам і методам організації харчування дітей та підлітків, удосконалювати технології медичного і психолого-педагогічного супроводу, надавати рекомендації батькам щодо збереження здоров’я та правильного харчування.

Біографії авторів

Г. М. Даниленко, ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», Харків

Даниленко Георгій Mиколайович ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України». 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-а. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. 61022, м. Харків, пл. Свободи, 4

О. Г. Авдієвська, ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», Харків

-

Посилання

Danylenko HM, Podrihalo LV, Avdiievska OH. Vplyv rodyny na kharchovu povedinku suchasnykh ukrainskykh pidlitkiv. Ukrainskyi zhurnal dytiachoi endokrynolohii. 2020;4:20—30. doi: 10.30978/UJPE2020.4.20.

Danylenko HM, Shcherbakova OO, Avdiievska OH. Systema zakhodiv zberezhennia ta zmitsnennia zdorovia ditei shkilnoho viku v umovakh rodyny. Problemy bezperervnoi medychnoi osvity ta nauky. 2018;4:10 —14.

Zelinska NB, Hryshchenko KV, Hloba YeV. Tsukrovyi diabet 2 typu u ditei ta pidlitkiv v sviti i v Ukraini. Ukrainskyi zhurnal dytiachoi endokrynolohii. 2021;1:4—16. doi: 10.30978/UJPE2021.1.4.Breda J, Castro LSN, Whiting S, Williams J et al. Towards better nutrition in Europe: Evaluating progress and defining future directions. Food Policy. 2020;96. 101887. doi: 10.1016/j.foodpol.2020.101887.

Bardov VG. Hygiene and ecology. — 2nd ed. — Vinnytsya: Nova Knyha Publishers, 2018:688.

NRF & NCD Risk Factor Collaboration. Worldwide trends in body -mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128.9 million children, adolescents, and adults. Lancet. 2017;390 (10113):2627—2642. doi: 10.1016/S0140 -6736(17)32129-3.

Danylenko HM, Cherniakova GM, Merkulova TV, Avdiievska OH. The impact of summer holidays on the physical development of school -age children. medical perspectives // [Medychni perspektyvy (Ukr.)]. — 2021(2):147—152. doi: 10.26641/2307-0404.2021.2.234661.

do Amaral E Melo, Silva GR, Nakabayashi PO et al. Family meal frequency and its association with food consumption and nutritional status in adolescents: A systematic review. Plos one. 2020;15(9). e0239274. doi: 10.1371/journal.pone.0239274.

Dupouy E, Gurinovic M. Sustainable food systems for healthy diets in Europe and Central Asia: Introduction to the special issue. Food Policy. 2020;96. 101952. doi: 10.1016/j.foodpol.2020.101952.

Economos CD, Hyatt RR, Goldberg JP et al. A community intervention reduces BMI z‐score in children: Shape Up Somerville first year results. Obesity. 2007;15(5):1325—1336.

FAO, 2015. European Commission on Agriculture, Thirty -Ninth Session. Addressing social and economic burden of malnutrition through nutrition -sensitive agricultural and food policies in the region of Europe. Budapest, Hungary. (ECA/39/15/5). FAO Regional Office for Europe and Central Asia. http://www.fao.org/3/a -mo398e.pdf.

FAO, 2018. Sustainable food systems: Concept and framework. http://www.fao.org/3/ca2079en/CA2079EN.pdf.

FAO, 2019. Regional Overview of Food Security and Nutrition in Europe and Central Asia 2019: Structural Transformations of Agriculture for Improved Food Security, Nutrition and Environment. Budapest. FAO: Budapest, http://www.fao.org/3/ca7153en/ca7153en.pdf.

FAO/WHO, 2014a. Second International Conference on Nutrition: Rome Declaration on Nutrition. Rome, Italy, 2014.

FAO/WHO, 2014b. Second International Conference on Nutrition: Framework for Action. Rome, Italy.

Hu J, Fu H, Shen H et al. Does underweight amplify the relationship between short -term particulate matter exposure and blood pressure in children and adolescents: a large cross -sectional study in a metropolis of China. Environmental Science and Pollution Research. 2020;27(34):42449—42459. doi: 10.1007/s11356-020-10215-2.

Vaidyananthan S., Shrimpton R. Community based nutrition programs -critical design elements and research needs. World Nutrition. 2017;8(1):41 —51.

World Health Organization. Adolescents’ Dietary Habits Key Facts and Figures. 2016. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/303477/HBSC —No.7_factsheet_Diet.pdf?ua=1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-17

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження