Формування психосексуального розвитку дитини з порушенням статевого диференціювання

Автор(и)

  • О. В. Анопрієнко Центр медико-психологічної, соціально- реабілітаційної допомоги, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», Ukraine

Ключові слова:

психологічний супровід, психосексуальний розвиток, гендерна ідентичність, гендерна соціалізація

Анотація

Останнім часом збільшується кількість дітей, які потрапляють на лікування у профільні відділення лікарні з порушенням статевого розвитку. Порушення статевого розвитку не можна розглядати лише як медичну проблему без соціальної складової, що суттєво впливає на формування особистості, зокрема її гендерної ідентичності. Важливим залишається питання про стать, адже вроджені вади статевих органів можуть виявлятися не тільки після народження, а й у пубертатному віці, тож проблема гендерної соціалізації може бути складною і навіть стресовою як для дитини, так і для батьків. Своєчасна діагностика порушень статевого розвитку і психологічний супровід дітей та їхніх батьків з метою корекції гендерної ідентичності необхідні для біологічного й соціального розвитку дитини. Отже, участь психолога в мультидисциплінарному веденні дітей з порушенням статевого диференціювання позитивно впливає на гендерну соціалізацію дитини.

Біографія автора

О. В. Анопрієнко, Центр медико-психологічної, соціально- реабілітаційної допомоги, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит»

Анопрієнко Олена Василівна, магістр психології, зав. Центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги

Посилання

Адлер А. Воспитание детей. Взаимоотношение полов: пер. с англ. А.А. Валяев. — Ростов-на-Дону: Феникс,1998. — 448 с.

Андрусик О.В. В поисках гендерного воспитания / Под. ред. О. Андрусик, О. Марущенко. – Х.: Золотые страницы, 2013. — 144 с.

Берн Ш. Гендерна психологія. — СПб: Прай-Єврознак, 2001. — 320 с.

Ворник Б.М. Медикаментозная коррекция пациентов с расстройствами половой идентификации / Експериментальна і клінічна медицина. — Харків-2000. — 331 с.

Ворник Б.М. Расстройства половой идентификации. — К.: ИЦ «Семья», 1998. — 329 с.

Говорун Т.В. Гендерна психологія: навч. посіб. / Т.В. Говорун; О.М. Кікінеджі. — К.: Академія, 2004. — 308 с.

Єремєєва В. Хлопчики та дівчатка — два різних світи / В. Єремєєва, Т. Хрізан. — К.: Редакції загально-педагогічних газет, 2003. — 112 с.

Савчин М.В. Вікова психологія: навч. посіб. / М.В. Савчин, Л.П. Василенко. — К.: Академвидав, 2006. — 360 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Матеріали науково-практичної конференції «Сучасна дитяча ендокринологія» 22—23 квітня 2016 р., Івано–Франківськ